25 januari 2018

SOFIE EN DE OLIFANTEN!

Vandaag (nou ja, eigenlijk gisteren) is SOFIE EN DE OLIFANTEN verschenen. Opnieuw mocht ik samenwerken met Floor de Goede, die alle tekeningen en strips maakte, en met Ype+Willem, die de fotostrips maakten.
Wie de andere delen kent ziet dat Floor iets nieuws heeft gedaan. Zijn deels-aquarel-stijl die hij in IK BEN BIJ DE DINOSAURUSSEN ontwikkelde en toepaste in de boeken daarna, zien we nu bijvoorbeeld terug in de illustratie van het verhaal van de olifantenverzorger. Maar: in zwart-wit! In het voorbeeld hieronder is te zien hoe mooi dat geworden is.
Voor Ype+Willem was geen moeite teveel. Willem woont tegenwoordig in Berlijn, maar Ype toog naar Duitsland en samen maakten ze vanuit daar de prachtige, samenhangende laatste Papa-Pinguïnreeks.

Laatste? Ja, want voorlopig lijkt het alsof dit het slot is van de Sofie-reeks. We houden natuurlijk een klein venstertje open, maar aan het eind van dit boek, dat toch al over groot worden en levenslopen gaat, zien we hoe Sofie en haar onafscheidelijke vrienden Billie en Timmie opgroeien en hoe ze er over tien jaar uitzien.

Ik kan Floor, Ype en Willem niet genoeg bedanken voor deze samenwerking. Het is een groot plezier geweest om met een team aan een serie te werken, gesteund door het enthousiasme van lezende kinderen. Het werken met mensen die je kent en met wie je bevriend bent geeft ook vertrouwen: ze maken er altijd iets prachtigs van.

Aan het boek is dit keer ook Rob van Loon verbonden. Een oude bekende, want hij was de okapiverzorger over wie je in mijn boek STEM OP DE OKAPI kunt lezen. Maar vóór de okapi's was hij jarenlang olifantenverzorger. Hij vertelde me zulke prachtige olifantenverhalen dat ik zeker wist dat die een boek verdienden. Ze staan dus nu in SOFIE EN DE OLIFANTEN. Heel erg fijn dat ik je verhalen mocht gebruiken, Rob, en eervol!

Dank, tenslotte, aan vormgeefster Marjan Landman en aan mijn uitgevers van (eerst) Querido en (nu) Emanuel: Wendy Wilbers (en voor haar Bärbel Dorweiler), Judith Molenaar, Esther Floor, voor het mogen uitgeven van een serie die niet goedkoop is om te maken. En aan Rosita Kappelhof die de laatste eindjes opgevangen heeft en dat heel goed deed.
En als laatste, mijn redactrice Mirjam Bolt, die simpelweg fantastisch is en die op zorgzame wijze let op toegankelijkheid, literair gehalte, verzorging, overleg en visie - oftewel, op alles!

Wil je het boek bestellen? Dat kan bv (zonder verzendkosten) hier.