4 december 2014

IN CARLLS HEAD

In de Sintpieters abdij in Gent loopt een werkelijk schitterende tentoonstelling: CARLL CNEUT, IN MY HEAD. Natuurlijk gaat die expositie over het beeldende werk van Carll Cneut, maar meer nog gaat het over zijn  verbeelding, zijn (kinder)leven en werk.
De tentoonstelling is een echte belevenis, en ik vind het een zware aanrader.
Er zijn vier onderdelen: je begint in een kamer waarin de polaroidfoto's hangen die Carll twee jaar lang elke dag nam. Dan volgt er een zeer spannende rondgang langs blow-ups van zijn werk, die steeds verbonden zijn met een verhaal uit Carlls jeugd in het dorpje Geluwe. Met een audioguide worden die verhalen je in je oor verteld door Wouter Deprez. Het derde onderdeel zijn de originele werken, in twee zalen. Een van die zalen is prachtig donker, met spots op enkel het werk. Tenslotte kom je in Carlls atelier uit, waar hij dan ook nog gewoon meestal zelf aanwezig is.
Ik maakte bij De Eenhoorn drie boeken met Carll: ZOOTJE WAS HIER, EEN MILJOEN VLINDERS en FLUIT ZOALS JE BENT. Uit al die drie boeken is werk te zien.
Ik zeg het nog eens: een zware aanrader. En ervoor afreizen naar Gent is ook werkelijk de moeite waard - illustratorententoonstellingen als deze zie je zelden.

Alle info vind je hier.