11 oktober 2017

MENEER GOM IS ER

Al een paar jaar vertaal ik voor uitgeverij Lannoo de serie over Andy en Terry: DE WAANZINNIGE BOOMHUT. Op dit moment ben ik bezig aan het volgende deel, DE WAANZINNIGE BOOMHUT VAN 91 VERDIEPINGEN.
Maar deze zomer mocht ik werken aan een heel nieuwe serie, ook uitgegeven door Lannoo, een serie waarvan vandaag het eerste deel verscheen: DE VERSCHRIKKELIJKE MENEER GOM. Het is geschreven door Andy Stanton en verscheen al eerder in Nederland als 'Meneer Gum'. Lannoo liet het opnieuw vertalen én opnieuw illustreren. Door de geweldige Mattias De Leeuw!

DE VERSCHRIKKELIJKE MENEER GOM HEEFT EEN PLAN is het eerste deel en biedt vooral een absurd verhaal. Lachzekerheid en vrolijkheid, dat is wat Stanton overbrengt, ook voor nog niet heel gevorderde lezers. De schrijver kreeg niet voor niets de allereerste Roald Dahl Funny Prize (en later een longlistnominatie voor de prestigieuze Guardian Children's Fiction Prize). Een interview met de maker, waarin bijvoorbeeld onthuld wordt hoe hij tot het schrijven van deze reeks kwam (tijdens één bijzondere nacht!) staat hier.

De Verschrikkelijke Meneer Gom is de hoofdpersoon, maar ook het meisje Polly, dat in dit eerste deel strijdt voor een 'kolossale kolos van een hond' die bedreigd wordt door meneer Gom. Maar Meneer Gom wordt op zijn beurt weer bedreigd door een kwade fee die hem - als hij zijn tuin niet netjes houdt - met een braadpan om zijn oren komt slaan.

Nou ja, hoe dan ook - ik hoop dat er veel kinderen zullen zijn die om Stantons grappen kunnen lachen en van Mattias' tekeningen zullen genieten!