17 december 2021

Dubbel op de longlist

In Vlaanderen is een prachtige nieuwe literatuurprijs opgestaan: de Boon. In twee categorieën ('volwassen' literatuur en kinder- en jeugdliteratuur) wordt in maart een winnaar bekroond met de eer en een prijzengeld van maar liefst 50.000 euro. Een ongelooflijke vuurontsteking voor de verbeelding!

Vandaag werden de longlisten voor beide prijzen bekendgemaakt. Bij de laatste vijftien zitten ook Het bamboemeisje (Querido) van Mattias De Leeuw en mij, én Papa is een ijsbeer (De Eenhoorn), dat Saskia Halfmouw en ik maakten. Ik ben ongelooflijk trots dat deze twee titels, met deze twee geweldige tekenaars, een plekje op die lijst mochten vinden.

Op de lijst staan nog dertien andere stralende boeken, van Bibi Dumon Tak & Marije Tolman, Anna Woltz, Pieter Gaudesaboos, Pim Lammers & Marije Tolman, Yorick Godewijk & Yvonne Lacet, Selma Noort, Bette Westera & Mattias De Leeuw, Zindz Zevenbergen, Brian Elstak & Hedy Tjin, Jan De Kinder, Lida Dijkstra & Djenné Fila, Ted van Lieshout, Paul de Moor & Kaatje Vermeire en Erna Sassen & Martijn van der Linden. Lees de precieze lijst, en ook die van de literatuur voor volwassenen, hier nog eens na. 

In januari wordt de shortlist van vijf titels bekendgemaakt en op 24 maart volgt dan de grote bekendmaking van de winnaar, vanuit Oostende.

Vormgeving Mijn papa is een ijsbeer: Dries Desseyn, vormgeving Het bamboemeisje: Kris Demey.