8 april 2019

Opnieuw nominatie ALMA

Vorige week werd in Bologna bekendgemaakt dat ons aller Bart Moeyaert de Astrid Lindgren Memorial Award 2019 kreeg. Dat was een heerlijke verrassing en ook één om trots op te zijn: een schrijver uit het Nederlandse taalgebied, iemand die we allemaal al zo lang bewonderen. Ik was in Bologna, en zag hoe blij iedereen was, hoe ontroerd ook, en hoe daarmee de dag een gouden wikkel kreeg.

Meteen erna gingen de nominatie-comité's weer aan de slag voor 2020. Vandaag verscheen een persbericht van IBBY Nederland, waarin aangeven wordt dat zij voor volgend jaar als auteur mij voordragen. Dat is geweldig, en ook heel dankbaar stemmend. Vooral vanwege het gezelschap: als illustrator dragen ze Annemarie van Haeringen voor! Daarnaast, in de categorie 'buitenland, de Internationale Jugendbibliothek München én auteur en leesbevorderaar Aidan Chambers. Heel fijn gezelschap, en zeer veel dank - opnieuw (ik was eerder genomineerd in 2011, 2012 en 2019).

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) kent jaarlijks zo'n 160 genomineerden, die door verschillende organisaties voorgedragen worden.