23 augustus 2017

VERSCHENEN: DE GROTE VERBODEN ZOLDER

Het is een heel nieuw boek, het is een heel ánder boek: DE GROTE VERBODEN ZOLDER is verschenen. Ook al is dit niet mijn eerste boek meer, toch is het publiceren ervan weer heel spannend. Wat zullen kinderen vinden?

DE GROTE VERBODEN ZOLDER vertelt het verhaal van een tienjarig jongetje dat lijkt op het jongetje dat ik veertig jaar geleden was (dus zelfs nog iets langer terug). Hij is klein voor zijn leeftijd en houdt van verhalen en van fantasie. Nou ja... fantasie? De Israëlische schrijver Etgar Keret vertelde in de documentaire die onlangs over hem gemaakt werd dat zijn fantastische vertellingen voor hem 'waargebeurd' zijn. Dat de 'creatieve leugen' voor hem soms dichter bij de waarheid komt dan de waarheid zelf. Een dergelijke overtuiging ligt ook ten grondslag aan dit boek.

DE GROTE VERBODEN ZOLDER vindt plaats in het huis waarin ik tot mijn twaalfde woonde. Dat huis stond op de kop van de basisschool, waarvan mijn vader de hoofdonderwijzer was. Er was een zolder die zich uitstrekte over alle lokalen. Daar mocht ik niet komen, want er was geen vloer, en als we naast de loopplank stapten zouden we dwars door de lokalen vallen - dood.
We hadden ook af en toe kinderen te logeren die om de een of andere reden even bij hun ouders vandaan moesten.
Die twee basisideeën zijn gecombineerd in dit boek: Linea (12) is een raadselachtig meisje, dat opeens verschijnt in het huis van Eddie (net 10). Ze lijkt hem te negeren, totdat er 's nachts op Eddies slaapkamerdeur geklopt wordt. Daar staat Linea. Ze wil dat Eddie meekomt naar... de Grote Verboden Zolder.

Ik ben heel dankbaar voor de begeleiding en redactie van Mirjam Bolt van uitgeverij Querido en voor haar ideeën over hoe het boek eruit moest zien (blauwe letters! en een linnenprintje!). Roald Triebels deed de geweldige vormgeving en maakte een spannend omslag en dito vignetten. Simon Vermeulen, een van mijn oud-ABCyourselvers, tekende de tekeningen die Linea in het boek maakt.
En nu ben ik dus zenuwachtig. Voor wat lezers vinden.

Koop het in de boekhandel. Of bestel het eventueel: hier.