14 april 2015

EN NU OOK DE DERDE

Door toeval ontstond aan het begin van dit jaar een kleine trits-uitgave aan door mij geschreven boeken. In februari verscheen OLIVER, in maart STEM OP DE OKAPI, met tekenaar Martijn van der Linden, en sinds vandaag is dan ook het derde boek er: HET KANKERKAMPIOENSCHAP VOOR JUNIOREN, met Roy Looman.

Het waren stuk voor stuk boeken waar ik lang over heb gedaan. Over OLIVER dacht ik al sinds het vorige deel over Tycho & Oliver (2006), en Martijn van der Linden en ik spraken vier jaar geleden al over ons okapi-boek.

De eerste gesprekken met Roy Looman (nu 20) dateren van bijna drie jaar geleden. Sindsdien zagen we elkaar heel regelmatig. Het ging dan over de ziekte, lymfeklierkanker, die hem overkwam toen hij 15 was. En het ging over de genezing ervan én de nasleep, de zogenaamde 'tweede ziekte'.  Maar het ging óók over uitgaan en meisjes en ouders en broers en voetbal en grappen en verffeesten.
Al die zaken zijn in ons boek terechtgekomen. Roy wilde dat 'ook zijn stomme kant' er in kwam, dat we echt een rond beeld krijgen van een jonge jongen die toevallig overvallen wordt door iets heel serieus'.  [NB: 'Stom' is Roy allerminst, het is een jongen die ik bewonder, en dat zullen jullie ook doen als je het boek leest, dat beloof en zweer ik.]

Het werd een serieus boek, maar vooral ook een vrolijk boek. De stem van Max (Max=Roy) bleek heel direct, eerlijk en zelfs brutaal te zijn, getuige de eerste zin:
'Dit is het ziekste spelletje dat ik ooit heb gespeeld, maar ik kan ongelooflijk slecht tegen mijn verlies, dus ik zeg je alvast: ik ga niet dood.'

We hopen dat het een boek is geworden waar iedereen iets aan kan hebben, dat je ontroerd wordt en dat je moet lachen, maar vooral ook dat het lekker leest. Uitgeverij Querido heeft het wonderschoon uitgegeven, met veel dank aan Mirjam Bolt, Wendy Wilbers, Emeraude van Deenen, Judith Molenaar en Thea Otte, en Roald Triebels maakte een prachtig omslag.
Vanaf vandaag in de winkels, voor jongeren, en ook voor verder iedereen.

En: dank jullie wel dat jullie de drie grote boeken allemaal zo welwillend tegemoet traden en treden.