18 maart 2015

STEM OP DE OKAPI is verschenen!

O, wat houden Martijn en ik toch van de okapi. Met Martijn bedoel ik natuurlijk veelzijdig tekenaar Martijn van der Linden. Samen werkten we de afgelopen jaren aan een verdedigings- en promotieboek over dit schitterende dier. Aan een boek dat de lezer wil overtuigen: neem dit dier voortaan aan als lievelingsdier.
Het boek heet STEM OP DE OKAPI en het ligt nu in de winkel!

Het boek bevat negen delen.
Deel één beschrijft de okapi, is een kennismaking. Martijn tekent met precieze streken en ik probeer je oog langs lichaamsdelen als het oor, de tong en de kont van de okapi te leiden.
Deel twee is van Martijn: in vele technieken tekent hij in vrije stijl vele okapi's.
Deel drie vertelt over de ontdekkingsgeschiedenis van de okapi. We kennen hem pas sinds 1901!
Deel vier is een gesprek met Sander Hofman, die de stamboekhouder van alle dierentuinokapi's is.
Deel vijf is het verhaal van de Antwerpse okapiverzorger Patrick Immens, die alles vertelt over de geboorte van de kleine Oni.
Deel zes zijn gedichtenposters: vier liefdesverzen voor de okapi, met Martijns bladzijdevullend beeld.
Deel zeven is voor Rob van Loon. De grootste okapikenner van Nederland: hij heeft er jaren mee gewerkt. Hij verzorgde ze in Diergaarde Blijdorp, en we volgden hem een heel aantal (turbulente) jaren. Lees in dit stuk o.a. hoe Rob met de okapi's praat!
Deel acht is het Okapi Museum. Het Museum is door Martijn getekend, de kunstwerken zijn van John van 't Slot, Annemarie van Haeringen, Liesbeth De Stercke, Floor de Goede, Ype Driessen, André Sollie, Wouter Tulp, Philip Hopman, Marije Tolman, Mattias De Leeuw, Alain Verster, Daan Remmerts de Vries, Fleur van der Weel en Floor Rieder: zij tekenden allemaal een okapi!
Deel negen is de slotconclusie van het boek.

De prachtige vormgeving is van Steef Liefting, en Querido geeft het boek uit.
Aanstaande zondag gaan okapiverzorger Rob van Loon en ik het aan zijn leermeester Gerrit van der Graaf (88) aanbieden: hij was de eerste die in Blijdorp met okapi's werkte.
En op 12 april volgt dan in boekhandel Donner een feestelijke presentatie, waarvoor jullie allemaal uitgenodigd zijn (officiële uitnodiging volgt nog). Daar zullen natuurlijk ook Martijn en verzorger Rob bij zijn.

Heel veel dank aan alle ruimte die we van de uitgever kregen om dit toch wat afwijkende boek te maken, en in het bijzonder aan onze sterredacteur Mirjam Bolt.